Antwerpse academici pleiten voor gestandaardiseerde toetsen in Vlaanderen, net zoals dat in onze buurlanden gebeurt. Vlaams minister van Onderwijs Hilde…

Bron: “Alle leerlingen moeten hetzelfde examen krijgen” | Onderwijs | De Morgen

In onze buurlanden is het gebruik van gestandaardiseerde toetsen ingeburgerd. Alle kinderen krijgen om de zoveel jaar dezelfde vragen voorgeschoteld om te bepalen hoe goed ze zijn in bijvoorbeeld Nederlands of rekenen. Dat schetst dan ook een beeld van de kwaliteit van de leraar en de school. In Vlaanderen gebeurt dat veel minder.

“Gestandaardiseerde toetsen zijn een goed idee als ze goed toegepast worden”, concludeert een groep academici van de UAntwerpen. Ze deden een studie in opdracht van het Departement Onderwijs. “Momenteel ligt de evaluatie van leerlingen bijna volledig in handen van de leraar. Dat aanvullen met een zuiver objectieve beoordeling biedt heel wat voordelen”, zegt professor Onderwijskunde Jan Vanhoof.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil vanaf eind volgend schooljaar dat elke lagere school zo’n gevalideerde toets over minstens twee vakken afneemt in het zesde studiejaar.